×

Borncut: koplopers in snel en nauwkeurig portioneren

Thursday June 13, 2024
Back to overview
Share this article
Jaarlijks verwerkt Visscher Seafood op Urk ruim vijf miljoen kilo zalmporties in dertig verschillende portiegroottes voor verschillende retailers in binnen- en buitenland. Om maatwerk te kunnen leveren en garanderen, worden deze porties gemaakt met behulp van een drietal Borncut 225-machines, die door IB Food-Machines zijn geleverd. “We kunnen aan alle wensen van de klant voldoen. In een rustige week verwerken we 80 tot 85 ton, in een actieweek 130 tot 140 ton. Deze mate van flexibiliteit is nodig en wordt met de Borncut ook geboden”, zegt Pieter Korf, hoofd productie bij Visscher Seafood.
 

Al sinds 2016 wordt binnen Visscher Seafood gewerkt met Borncut. “We hadden eerst ook nog een portioneermachine van een ander merk staan. Toen deze vervangen moest worden, hebben we er één extra van Borncut gekocht en eerder dit jaar, in februari, is er zelfs een derde Borncut naast gezet om te kunnen voldoen aan de nog steeds groeiende en gewenste afzet in porties”, verduidelijkt Korf. “Wat voor ons meespeelde, is dat Borncut een lokale dealer heeft die voldeed aan onze wensen. De machine is compact en eenvoudig te bedienen. En als er eens iets is, dan kan er snel geschakeld worden met IB Food-Machines.”
 
Flexibiliteit gewenst en geboden
Een twintigtal medewerkers is dagelijks in de weer met de drie Borncuts, die op de portioneerafdeling staan. “Het portioneerproces is heel klantspecifiek ingericht, waarbij de retailers waarvoor wij produceren een streefgewicht doorgeven met een afwijkingsmarge, die vooraf is bepaald. Dan moet je denken aan een marge van 1 tot 2 gram en bij andere retailers zelfs van 4 tot 5 gram. Dat is allemaal heel gemakkelijk in te stellen. Wij streven er naar zo weinig mogelijk van de filet af te waarderen naar restproducten. Als wij bijvoorbeeld een filet van 1.500 gram portioneren op een streefgewicht van 400 gram, dan blijft er een portie over van ongeveer 300 gram. Die verdelen we in twee stukken van 125 gram, dan nog het staartstuk en de rest is ‘bits and pieces’ (zoals snippers). Maar we gebruiken de Borncut ook voor bias cuts en steaks.”
 
Visscher Seafood heeft bewust gekozen om extra personeel op de portioneerafdeling in te zetten. “Wij portioneren op een zeer hoog tempo. Onze dagplanning bestaat uit meerdere leveringen per dag. Omdat de strakke planning een hoge productiviteit eist is ervoor gekozen om geen sorteerbanden achter de machines te zetten of de machines inline te plaatsen. Het vergt een strakke planning, ook logistiek, maar het lukt om de machines dagelijks met verschillende recepturen continu te laten draaien. Door inzet van extra personeel kunnen we met twee opleggers en twee opvangers per machine, twee afwegers, vier mensen voor transport en orderafhandeling, een teamleidster en een meewerkend voorman onze dagelijkse orders produceren. Zodoende hebben we twintig medewerkers lopen op de productie. Onze portioneerafdeling werkt nu met drie standalone machines, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst het portioneren verder automatiseren zodra de fabriek opnieuw ingericht wordt.”
 
‘Denken graag mee met de klant’
De Borncut is beschikbaar in twee uitvoeringen: de 225 en 300. De 225 heeft één camera en de 300 heeft drie camera’s en is zodoende ook geschikt voor het portioneren van hele vissen. “De hoogte van het te portioneren product bepaalt in principe welke uitvoering het beste past op de productievloer”, zegt accountmanager Frans Jan de Vries van IB Food-Machines. “Door de tijddruk vanwege de wensen van afnemers, heeft Visscher Seafood gekozen voor deze oplossing met extra personeel in plaats van een afvoerband. Per klant kijken wij welke machine en welke oplossingen het beste passen bij het vraagstuk dat er ligt. Borncut staat voor superieur portioneren, met een consistent productgewicht, vorm en gewicht, elke keer en telkens opnieuw.”

Lees HIER de volledige coverstory in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.