×

'Creëer je toekomst' thema 16e editie Spakenburgse Visbeurs

Thursday June 20, 2024
Back to overview
Share this article
De Nederlandse viswereld verzamelt zich op maandag 7 oktober in Spakenburg voor de zestiende editie van de Visbeurs. De voorbereidingen zijn in volle gang. De Spakenburgse Visbeurs 2024 vindt plaats op en rond Nautisch Centrum Nieuwboer aan de Westdijk. De toekomst staat centraal en het thema is dan ook ‘Creëer je toekomst’.

Met het thema ‘Creëer je toekomst’ borduurt de organisatie, de Spakenburgse Vishandel Vereniging, voort op het thema van de vorige editie van de Spakenburgse Visbeurs. In 2022 koos de organisatie namelijk voor het thema ‘Tijd voor innovatie’. Ook dit jaar richt de beurs zich weer op de toekomst. "Met iedere keus die jij als ondernemer in de visbranche maakt, creëer jij je toekomst. Bepaal wat jij als ondernemer de komende jaren wilt bereiken, benoem je doelen, bepaal je taken en ga vervolgens vol elan aan de slag. De beurs 2024 geeft handvatten om vol gas en vertrouwen de toekomst in te gaan”, aldus de organisatie.

Place-to-be
In 2022 vierde de Spakenburgse Visbeurs een lustrum. Meer dan 5.000 bezoekers bezochten deze vijftiende editie waar 107 deelnemende bedrijven en organisaties acte de présence gaven. Cijfers die aangeven dat deze altijd gezellige en professioneel opgezette beurs ‘the place to be’ is geworden voor iedereen die actief is binnen de visbranche. Ontmoeting en inspiratie opdoen kenmerken deze dag.

Mensen blijven eten. En vis vormt daar een wezenlijk onderdeel in. Vis is nog altijd niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond! Als de vissector richting de consument liefde voor het vak blijft uitstralen, inspeelt op de omstandigheden en actuele ontwikkelingen, de bedrijfsvoering optimaliseert, creatief met het product aan de slag gaat, de samenwerking zoekt, inventief en creatief is, is er absoluut toekomst voor de sector. De Spakenburgse Visbeurs fungeert daarin vaak als een vliegwiel.  

Toekomstbestending perspectief
De vissector beweegt volop richting een toekomstbestendig perspectief.  Zo stemde Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onlangs in met het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) van vijf visserijregio’s om ketenbedrijven aan wal en visserijgemeenschappen toekomstperspectief te geven. Het plan bevat projectvoorstellen die variëren van een shrimp innovation center, een initiatief om van visresten hoogwaardige voeding te maken en vernieuwing van visserijmusea.
Ook is er aandacht voor het behoud van de identiteit van gemeenschappen waar families al generaties aan de visserij zijn verbonden. Dit gebeurt door de ontwikkeling en het uitbreiden van visserijmusea in verschillende regio’s, het ontwikkelen van toeristische activiteiten en het ontsluiten van erfgoed van bewoners. Ten slotte zijn er voorstellen op nationaal niveau, waaronder vernieuwing van het visserij-onderwijs. Daarvoor zullen de vijf regio’s, het Rijk, visserijscholen en andere stakeholders landelijk samenwerken. De komende maanden worden alle voorstellen uitgewerkt. De definitieve projecten worden vastgelegd in het convenant dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar verwachting nog voor de zomer ondertekent.

Kijk voor meer informatie of inschrijving op www.visbeurs.nl