×

'Door de robots hebben we flinke slagen gemaakt qua automatisering'

Wednesday November 20, 2024
Back to overview
Share this article
VCU Robotics levert pick-and-place-machines voor de voedselverwerkende industrie. Dankzij de inzet van Artificial Intelligence (AI) en highspeed deltarobots kunnen arbeidsintensieve processen in de visindustrie worden geautomatiseerd. Voor het automatisch inleggen van zalmmootjes in de verpakkingen vertrouwt Korf Vis op VCU Robotics. “Automatisering van dit proces heeft een drietal voordelen. Niet alleen vervangen onze machines vijf tot zes man personeel aan de lijn, maar óók de productiecapaciteit wordt verhoogd en de betrouwbaarheid van het productieproces wordt verbeterd”, stelt Arie Baak, CEO van VCU Robotics.

De pick-and-place-machine (één robot) kan 50 zalmmootjes per minuut verwerken. Bij Korf Vis heeft VCU Robotics er vier geplaatst tussen de portioneermachine en verpakkingslijn, waarmee de capaciteit uitkomt op 200 moten per minuut. Baak: “200 moten per minuut krijg je met vijf personen handmatig met moeite behaald, laat staan continu. Maar behalve de besparing is het productieproces door deze automatiseringsslag veel betrouwbaarder geworden, want er is nu sprake van een continuproces. Bovendien is de capaciteit omhoog gegaan, omdat de robot al het werk doet en je niet afhankelijk bent van personeel.”

‘Naar alle tevredenheid’
Zalmmoten zijn een seizoensproduct. De productie vindt plaats van juni tot eind november. Ondanks de relatief korte periode koos Korf Vis er toch voor om de verwerking van deze moten vrijwel volledig te automatiseren. “De visindustrie is arbeidsintensief. Je hebt veel handjes nodig om een paar kilo product te maken. De robots van VCU vervangen vijf tot zes personen aan de lijn, terwijl de output is verhoogd en het productieproces betrouwbaarder is geworden”, weet procesoperator Germen van Bezooijen van Korf Vis. “De pick-and-place-machines werken sinds de zomer naar alle tevredenheid. We zitten tegelijkertijd ook nog in een testfase, waarbij we dit seizoen gebruiken om het proces te optimaliseren, zodat we volgend jaar nog grotere slagen kunnen maken en het volledige potentieel van de lijn kunnen benutten. Deze zalmporties zijn bedoeld voor de vriezer. In het verleden hadden we – zeker op piekmomenten – tien mensen aan deze lijn staan. Dat hoeft nu niet meer. Vanaf december staan de machines enkele maanden stil, maar het is en blijft een bulkproduct, waardoor automatisering wenselijk is. Bovendien verdienen de machines zichzelf in relatief korte tijd terug doordat we mankracht uitsparen en de productie kunnen verhogen. We produceren niet alleen voor onszelf, maar ook voor andere visverwerkers op Urk.”

Lees HIER de volledige casestudy over VCU Robotic in de nieuwste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.