×

Reinigen zonder perslucht: zuiniger, duurzamer en sneller

Monday November 21, 2022
Back to overview
Share this article
HHS RVS Producten is specialist op het gebied van reiniging en hygiëne voor de productiefaciliteiten in de foodsector. De goede naam die het bedrijf door de jaren heen heeft opgebouwd in de vleessector, wil eigenaar Egbert Harberink nu doorzetten in de visbranche. De nieuwste innovatie, de MPJET-reinigingsunit van het Belgische merk Dosanova Cleaning Systems, is wat dat betreft veelbelovend. “Deze unit stelt slagerijen in staat om hun productieruimtes te reinigen zonder perslucht. Daarnaast bespaar je vijftig procent water en de helft qua stroomverbruik.”
 

Om klanten te overtuigen, stelde Harberink onlangs een vleesverwerker in de mogelijkheid om de MPJET (beschikbaar in meerdere uitvoeringen) uit te proberen. “Klanten het verschil laten ervaren, verkoopt toch het gemakkelijkste. Bij een verwerker waar dagelijks vijf personen aan het schoonmaken zijn, zijn deze reinigingsunits in vijftig dagen, oftewel vijftig wasbeurten, terugverdiend.”

Rekensom
Die rekeningsom kan Harberink gemakkelijk uitleggen. “Je kunt nu reinigen met 45 bar in plaats van 20 bar. Ook het inschuimen gaat nu volledig zonder perslucht, omdat de lucht nu wordt aangezogen in de schuimlans zelf. Doordat je met meer reinigingskracht (45 bar) reinigt, kun je 50 procent op water besparen en hierdoor heb je ook nog een tien procent minder chemicaliën nodig. Maar meest belangrijk is dat de energiekosten worden verminderd naar liefst 80%, want je gaat qua stroomverbruik per unit van soms 11KW naar 2,2 Kilowatt. Het aantal schoonmaakuren gaat ook fors omlaag. Bij de verwerker die heeft getest met onze unit ging dat van vijftien naar tien manuren per reiniging. Tel uit je winst.”
 
Harberink vult aan: “Veel nieuwbouwfaciliteiten hebben sowieso al geen perslucht meer voor reiniging, want dat kent ook nadelen. Als er eenmaal vocht in de leiding zit, moet je het hele systeem ontluchten, er is altijd een risico op de terugslag van water en chemicaliën. En het belangrijkste: het vergt gewoon veel energie. En dat kost simpelweg weer geld.”

Lees hier het volledige artikel in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish & Co.