×

Efficiënter en beter: automatisch kiepen van dozen met zalm

Thursday April 24, 2025
Back to overview
Share this article
VCU Robotics presenteert begin mei, tijdens Seafood Processing Global in Barcelona, de Depalletizer. Deze robotlijn automatiseert het proces van tillen en kiepen van zalmen vanuit de piepschuimdoos. Bovendien worden de straps rondom de dozen automatisch verwijderd. Visscher Seafood is de eerste visverwerker ter wereld die de de Depalletizer van VCU Robotics in productie heeft gesteld. “Ik vind dat deze oplossing thuishoort in een moderne visfabriek”, benadrukt Pieter Korf van Visscher Seafood.

VCU Robotics introduceerde vorig jaar al een volledig geautomatiseerde Pick & Place-unit voor het automatisch oppakken en verpakken van zalmmoten. Vanuit die lancering kwam Arie Baak, CEO van het op Urk gevestigde VCU Robotics, in gesprek met Visscher Seafood. “Maar zalmmoten is seizoenswerk. Pieter vertelde ons dat zij zich liever focussen op automatisering van een proces dat het gehele jaar door, 40 uur per week, wordt gedaan. Zij zochten naar een oplossing voor het legen van de dozen met zalm”, verduidelijkt Baak.

Dat kiepen is een zeer arbeidsintensief proces, weet Baak. Hij legt uit: “Alle zalm komt uit Noorwegen in dozen van piepschuim. Die dozen hebben bijna allemaal hetzelfde formaat en op twee of drie plekken zitten straps om de dozen, om ze dicht te houden. Deze dozen staan op pallets en worden doorgaans naar het begin van de productielijn gereden. Vervolgens moet daar iemand de straps handmatig doorsnijden, de deksel van de doos halen, de doos optillen en omkiepen en vervolgens de lege doos weer afvoeren. Door het ijs dat erin zit, is elke doos ongeveer 25 kilo zwaar. Om de productielijn goed draaiende te houden, moet je zeker vijf tot zeven dozen per minuut omkiepen op de lijn. Het is arbeidsintensief, slecht voor de rug en als het eventjes te lang duurt, staat verderop dertig man aan de lijn niets te doen. Om de continuïteit van de lijn te waarborgen, heb je drie tot vier personen nodig om de dozen te kiepen. Bovendien moeten de lege dozen en deksels weer worden opgeruimd en opgestapeld. En de doorgesneden straps moeten ook worden afgevoerd, want die mogen niet in de productie terecht komen. Het zijn al met al veel handelingen die uitgevoerd worden. En allemaal binnen een paar vierkante meter.”

Hoe werkt het?
De pallet met dozen wordt door de operator neergezet in een kooi. De camera herkent het patroon van de dozen en geeft een seintje aan de robot, die telkens twee dozen tegelijkertijd oppakt. De dozen op de destrap-unit worden automatisch ontdaan van de straps, die na het doorknippen automatisch in kleine stukjes in een onder de unit staande afvalcontainer verdwijnen. Terwijl de eerste twee dozen op de unit staan, pakt de robot alvast de volgende twee dozen (buffer).

Vervolgens worden de deksels automatisch opgetild en de dozen omgekiept. Doordat de robot de deksel fixeert, worden de lege dozen inclusief deksel na het omkiepen afgelegd op de pallet. Het enige manuele proces is het in- en uitrijden van de pallets. Visser: “Vanwege de veiligheid van het personeel bevinden de robot en de units zich in een roestvrijstalen kooi van hekwerk. Automatische schuifdeuren verschaffen de operator toegang tot de kooi om de pallets in en uit te rijden. Het scheelt uiteindelijk twee tot drie man personeel aan de lijn, want je hebt alleen nog een operator nodig en geen productiemedewerkers meer.”

Klik HIER voor de volledige coverstory over VCU Robotics in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co of bezoek stand 3NN501 tijdens Seafood Processing Global.