×

'Vis en seafood zullen belangrijke rol spelen bij de eiwittransitie'

Friday April 25, 2025
Back to overview
Share this article
De Nederlandse vissector kan een belangrijke rol spelen bij de eiwittransitie. Dat stellen directeur Mike Turenhout en voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie. “De branche in ons land is bij uitstek toegerust om haar aandeel binnen deze ontwikkeling te pakken”, stelt Turenhout. Pastoor vult hierop aan: “Bovendien merken we dat het ministerie inmiddels een hogere waarde toekent aan voedselproductie. Ook op dat vlak liggen er kansen voor onze industrie.”

De Visfederatie heeft een stevige ambitie voor de komende jaren: de (jonge) Nederlandse consument moet meer getriggerd worden om te kiezen voor vis en seafood. “De komende maanden zullen gebruikt worden om een campagne te ontwikkelen die met name aansluit bij de consumentendoelgroep 18 tot 35 jaar, die openstaat voor voedsel met een lage footprint, dat gezond is én een prima alternatief biedt voor vlees of bewerkte vleesalternatieven”, zegt Pastoor.

“Dankzij YouGov hebben wij goed inzicht in de doelgroepen. Er wordt nu verdieping aangebracht in de onderzoeken en vanuit daar een campagne op maat ontwikkeld. Hoe positioneren we vis in de markt, welke producten lichten we uit en hoe willen we als sector onszelf presenteren? Doel is een meerjarencampagne, waarbij we geloven dat jongeren best openstaan voor seafood, maar gemotiveerd moeten worden om ook daadwerkelijk één keer per week seafood te gaan eten”, verduidelijkt hij.

Turenhout vult aan: “Vis staat niet voor niks in de Schijf van Vijf. Het is gezond en maakt deel uit van een gebalanceerd voedingspatroon. Vis moet je echter apart positioneren. Mensen die geen vlees willen eten, wil je niet automatisch laten kiezen voor plantaardig of vega, maar juist wat vaker voor vis. Ten opzichte van vleesvervangers is vis nu eenmaal veel gezonder. Ondanks dat Nederland een visland is, is de keuze voor vis en seafood niet vanzelfsprekend.” Pastoor put vertrouwen uit het feit dat de afzet van zalm al jarenlang groeit. “Zalm is geen goedkoop product. Er zijn dus andere factoren die ervoor zorgen dat mensen het toch kopen. Dat bewijst vervolgens weer op zichzelf dat het wél kan. Als Visfederatie willen we dat voor meer soorten vis en seafood terugzien.”

Veerkrachtig en onverzettelijk
De stevige ambities passen in zekere zin bij de huidige status van de sector. De Nederlandse visindustrie is klaar om verder te groeien na enkele woelige jaren. Terwijl de vissersvloot de voorbije tien jaar is gehalveerd, zijn visindustrie en -groothandel juist gegroeid naar een omzet van acht miljard euro per jaar en volledig toegerust om te kunnen voldoen aan een groeiende consumentenvraag. Turenhout, die in 2017 bij de Visfederatie begon als data-analist en per 1 januari 2025 is benoemd tot directeur, roemt de weerbaarheid van de branche: “Als Visfederatie steken we veel tijd en energie in belangenbehartiging en marktanalyse. Hoe kunnen we de beschikbare data gebruiken voor onze lobbyzaken? Hoe houden we toegang tot de markten in derde landen en bovenal: hoe zorgen we ervoor dat we als Nederland niet alleen afhankelijk zijn van de eiwitgrondstoffen die we zelf vangen?”

Lees HIER het volledige interview met Mike Turenhout en Guus Pastoor in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.