×

'De krattenwasser voldoet aan onze wensen qua reiniging en volume'

Thursday September 26, 2024
Back to overview
Share this article
De groei die Vis- en Vleeshandel G&B in Yerseke de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, vormde de aanleiding om het proces van reinigen en wassen van de kratten te automatiseren en optimaliseren. Een jaar geleden werd gekozen voor een hygiëne-oplossing van IB Food-Machines, dat bij het Zeeuwse bedrijf een krattenwasser van het merk Xuclà neerzette. “Hygiëne is enorm belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie. De machine voldoet aan onze wensen qua grondige reiniging en het gevraagde volume”, stelt productiemanager Corné Borgo van Vis- en Vleeshandel G&B.

Vis- en Vleeshandel G&B is de afgelopen jaren flink gegroeid. Op het bedrijventerrein in het Zeeuwse stadje bevinden zich aan weerszijden van de Kreeft diverse bedrijfsgebouwen die toebehoren aan de vlees- en visfabrikant. “We produceren en verwerken grote hoeveelheden vis en vlees. Beide divisies zijn volledig gescheiden van elkaar. Daarnaast heb we nog een vis- en vleesmarkt voor de directe verkoop”, zegt Corné, die productiemanager is op de vleesafdeling en eveneens verantwoordelijk is voor de inkoop van machines. “Productie, personeelsplanning, bestellingen, verpakkingen, kruiden en machine-inkoop… Mijn takenpakket is zeer uitgebreid”, lacht de als slager opgeleide Corné. “Qua kilo’s zetten we meer vlees dan vis om, maar de vis wordt tegenwoordig duur betaald.”

De Zeeuwse groothandel levert primair aan horeca en een klein gedeelte aan slagerijen. “We onderscheiden ons door de hoge servicegraad en het bijzondere aanbod. Natuurlijk leveren we ook het gangbare Europese vlees, maar we spelen hier ook heel gericht in op de vraag naar vlees voor het luxere segment, zoals speciaal rundvlees uit Uruguay en Clear Valley (Verenigde Staten). Dat is op dit moment heel populair, mede vanwege de fantastische marmering van het beef”, legt Corné uit. “Er zijn dagelijks 60 à 65 busjes van G&B onderweg om onze producten uit te leveren, zowel in Nederland als in België. We hebben zo’n 250 medewerkers. Om je een idee te geven van de groei die we hebben doorgemaakt: in anderhalf jaar zijn we in onze vleesproductie van acht naar zeventien uitsnijders gegaan.”

Klantspecifieke oplossing
De diversiteit en grote hoeveelheden vlees en vis die verwerkt worden, maken duidelijk dat handmatig reinigen bij G&B geen optie (meer) is. “Vanwege kruisbesmettingen zijn de vlees- en visafdelingen van elkaar gescheiden en hebben ze allebei een eigen krattenwasser. Verder hebben we alle vleeskratten in eigen beheer. Deze worden vooral gebruikt voor interne logistiek”, verduidelijkt Corné. “We hadden al meerdere gesprekken gevoerd met IB Food Machines over machines, automatisering en productoptimalisatie. Vervolgens kwam het gesprek op reiniging en voedselveiligheid, waarna Pascal Derksen (accountmanager bij IB Food-Machines, red.) ons wees op de verschillende krattenwassers die zij van het merk Xuclà in hun assortiment hadden. We hebben uiteindelijk gekozen voor een standalone krattenwasser, die 300 kratten per uur kan reinigen.”

Accountmanager Frans Jan de Vries van IB Food-Machines vult aan: “Op basis van het gevraagde volume en de gewenste toepassingen, is bij G&B gekozen voor een standalone machine, maar we bieden ook krattenwaslijnen. Het gewenste aantal kratten per uur of per dag is de basis waarop we gaan rekenen. Zo zijn er ook klanten die 700 tot 800 kratten per uur verwerken. Die adviseren we in sommige gevallen om een machine of een krattenwaslijn met een capaciteit van duizend kratten te nemen, zodat ze bij verdere groei in de toekomst niet meteen teveel aanpassingen hoeven te doen. Extra optie is het automatisch drogen van de kratten. Elke oplossing die wij aandragen, is klantspecifiek. Wij gaan er prat op dat we meedenken en altijd het type krattenwasser adviseren waarmee de klant het beste geholpen is.”

Lees HIER de volledige casestudy van IB Food-Machines in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Fish&Co.