×

Hybride reinigen voor een optimaal resultaat met HPJET-systeem

Woensdag 04 september 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Voor elke verwerkingsmachine in de vis- en seafoodverwerkende industrie geldt dat deze veelzijdig inzetbaar moet zijn. HHS RVS Producten sluit hierbij aan met de HPJET-reinigingssystemen van Dosanova die voor elke reinigingstaak geschikt zijn. De HPJET-systemen combineren de voordelen van zowel hoge als lage druk.
 
Van oudsher wordt vaak lage druk gebruikt om de machines (lees: bedieningspanelen) niet te beschadigen. Met lage druk kan gecontroleerd gespoeld worden zonder de generatie van aerosolen in de lucht. Wanneer een snijplaat of een wagen met aangekoekte vervuiling schoongespoten moet worden is dit niet toereikend en is hoge druk een vereiste. Egbert Harberink van HHS RVS Producten legt het principe uit: “Bij het autowassen kiezen we tussen spoelen, schuimen en naspoelen. Precies hetzelfde doen we ook met de HPJET-reinigingsmachine. Grondig ‘reinigen’ van de ruimte kan met bijvoorbeeld een 100 bar lans, waarbij voor hevige vervuiling een lans met zelfs 200 bar wordt gebruikt. Sensitieve delen ‘spoelen’ we af met 20 bar. De wissel van druk wordt simpelweg gerealiseerd door een andere lans in het pistool te klikken. Het ‘inschuimen’ van de gehele ruimte is een kwestie van de centrale hendel omzetten naar schuimen, schuimlans inklikken en gaan… Hierna spoelen we weer af met lage druk.” Glansspoelen? “Kwestie van de hendel omzetten naar desinfecteren en de hele ruimte kan gedesinfecteerd worden.”
 
Uitvoeringen
Meest gebruikt bij visverwerkers en -fabrikanten is de HPJET15, die een waterverbruik van 15 liter per minuut heeft (een besparing tot wel 50% ten opzichte van lage druk). Voordeel van een 15 liter-systeem is dat deze op nagenoeg elke standaard kraan aangesloten kan worden en een hoge reinigingskracht heeft. Bij bedrijven waar meerdere ruimtes te reinigen zijn, wordt daarbij vaak gekozen voor een mobiel systeem zodat zonder aanleg van roestvrijstalen leidingwerk toch het hele pand gereinigd kan worden.
 
Perfectioneren
Na een gezamenlijke selectie van de machine gaat HHS verdere met perfectioneren. “Het afspuiten van Eurokratten vraagt om een andere lans dan het afspuiten van een rookkar. Lansen maken we daarom klantspecifiek met verschillende lengtes, nozzles (en hierdoor druk) maar ook kleur gecodeerd, zodat iedereen weet welke lans waarvoor benodigd is.”
 
Omdat HHS RVS Producten een compleet programma aan bedrijfsinrichting heeft, wordt ook gekeken naar verdere verbeterpunten. Harberink: “Te vaak zien we nog dat voor de reiniging van normwagens deze handmatig omgekiept moeten worden, een simpele oplossing hiervoor is het normwagenreinigingsframe waardoor de normwagens eenvoudig klaargezet worden voor de reiniging. Naast tijdswinst en een beter reinigingsresultaat is zeker ook de gezondheid van de medewerkers hierbij gebaat.”