NAPA waarschuwt: forse daling haring door overbevissing
Woensdag 06 maart 2024
De vooruitzichten voor de Atlanto-Scandinavische haring zijn alarmerend. Tussen 2020 en 2022 overtrof de visserijdruk de wetenschappelijke adviezen met 30 tot 37%. De Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee beschrijft het bestand als ‘langzaam afnemend’ en stelde vorig jaar de Total Allowable Catch (TAC) voor 2024 vast op 390.010 ton – een scherpe daling van 24% vergeleken met 2023. NAPA eist nu actie van de landen die zich bezighouden met het vangen van de haring om overbevissing te stoppen.
NAPA – bestaande uit enkele van ‘s werelds grootste detailhandelaren, verwerkers en bedrijven uit de toeleveringsketen die allemaal pleiten voor duurzaam visserijbeheer in de Noordoost-Atlantische Oceaan – heeft opdracht gegeven voor eigen onderzoek om haar standpunt kracht bij te zetten. In samenwerking met Ray Hilborn, hoogleraar aquatische en visserijwetenschappen aan de Universiteit van Washington, heeft NAPA het tijdsbestek bepaald waarbinnen Atlanto-Scandinavische haring een kritisch lage drempel moet bereiken onder de huidige niveaus van overbevissing. Deze drempel, die het ‘Biomassagrensreferentiepunt’ (of Blim) wordt genoemd, definieert de gevarenzone voor een bestand, het punt waarboven de voortplanting ervan in gevaar komt, een toestand die koste wat het kost moet worden vermeden.
Ernstige problemen
Niet alleen is NAPA de stem van de wereldmarkt voor verantwoord geproduceerde vis-, schaal- en schelpdierproducten, waarbij commerciële invloed wordt gebruikt om duurzaamheid in het visserijbeheer te brengen, de organisatie wordt nu ondersteund door nieuwe wetenschap die de noodklok luidt voor de toekomst van dit zeer commerciële visbestand. “Atlanto-Scandinavische haring zou Blim al in 2026 kunnen bereiken, ervan uitgaande dat de huidige niveaus van overbevissing voortduren zonder noemenswaardige veranderingen in de rekrutering. Dat zou politici, de markt en de vissersgemeenschappen voor ernstige problemen stellen”, stelt Neil Auchterlonie, projectleider van NAPA.