Opening Zeeuws kreeftenseizoen met een klein zwart randje

Maandag 31 maart 2025
Al 24 jaar werd de officiële opening van het kreeftenseizoen georganiseerd op de Oosterschelde. Dit jaar is echter voor de Grevelingen gekozen, omdat het niet goed gaat met de kreeftenstand in de Oosterschelde, terwijl ze in de Grevelingen juist goed gedijen. Visser Jaap licht toe: “Ik weet niet precies waarom, maar in de afgelopen vijf jaar heb ik nog nooit zoveel kreeften in mijn fuiken gezien.” Hij kan het weten, want hij beschikte over een speciale ontheffing om eerder kreeftenfuiken te mogen lichten ter voorbereiding op de kreeftenopening van vandaag.
De Grevelingenkreeften stammen oorspronkelijk af van de Oosterscheldekreeft. Jaren geleden werden ongeveer zeshonderd kilo kreeften uit de Oosterschelde in de Grevelingen uitgezet, en die hebben zich sindsdien goed ontwikkeld. Misschien zal het omgekeerde in de toekomst gebeuren en zullen kreeften uit de Grevelingen ooit weer in de Oosterschelde worden teruggezet.
Eerste kreeft gedoopt tot ‘Olivier’
De eerste gevangen kreeft werd door de vissers overhandigd aan de kersverse Kreeftenkoningin, Miriam van ’t Veer, en voormalig kreeftenvisser Sam Uil. Samen met de media bevonden zij zich aan boord van de Eendracht, het schip van schipper Jan Molenaar uit Bruinisse. De kreeft, een mannetje, werd symbolisch vernoemd naar de voorzitter van de Stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee, “Olivier”.
Vervolgens werd kreeft Olivier per oldtimer vervoerd van Bruinisse naar De Val bij Zierikzee. Daar gingen de pers en de Kreeftenkoningin aan boord van partyschip De Frisia, waar ruim 100 ouderen en hulpbehoevenden uit verzorgingstehuizen In ’t Opper (Bruinisse), De Wieken en Borrendamme (Zierikzee) aanwezig waren. Ook burgemeester Jack van der Hoek was erbij en hielp eerder op de dag bij het inschepen van de ouderen.
Dankzij de Stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee konden de ouderen gratis meevaren. De serviceclub Ladies Circle Schouwen-Duiveland verzorgde hen tijdens de tocht. Aan boord werd een lunch met diverse broodjes geserveerd en de muzikale omlijsting werd verzorgd door muziekensemble Tyrconnell onder leiding van Jan Schot. Het uitstapje werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schouwen-Duiveland, de voormalige Stichting Renesse, Stichting Verhage-Wesdorp.
Aankomst van de kreeft in Zierikzee
Uiteindelijk overhandigde de Kreeftenkoningin Olivier aan schipper Cor Fondse van de 120 jaar oude, kleurrijke vissersboot Lucky Lobster. Om 13.00 uur werd vanaf de Lucky Lobster de eerste gevangen Zeeuwse kreeft voor de 25e keer in Zierikzee aan wal gebracht. Veel bezoekers waren aanwezig om dit moment mee te maken. Burgemeester Van der Hoek opende het kreeftenseizoen 2025 officieel en benadrukte dat Zierikzee de bakermat is van de Zeeuwse kreeft.
Onder muzikale begeleiding van Tyrconnell trok de traditionele kreeftenoptocht vanuit ’t Luitje door Zierikzee naar de Vismarkt.
Kreeftenveiling
Dit jaar werd de veiling geleid door John Hage, bekend als opperspreekstalmeester bij het ringsteken in Ouwerkerk. De opbrengst van de veiling, € 4.207,-, werd in ontvangst genomen door Frank Mous, secretaris van de Vereniging Oosterschelde, Westerschelde, Voordelta Vaste Vistuigvissers (OWV). De laatste bieder was de firma Molijn Training.
De Stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee wil met de opbrengst de kreeftenvissers van de Oosterschelde ondersteunen en bijdragen aan het vierjarige onderzoek door Wageningen University & Research. De veiling werd mede mogelijk gemaakt door diverse horecabedrijven uit Schouwen-Duiveland, muziekband De Zeevruchtjes, vrijwilligers en sponsoren. Leden van kookclub “Klein krootje, lekker eten” uit Zierikzee bereidden speciale Zeeuwse kreeft-amuses.
Zeeuwse kreeft: een uniek streekproduct
Zeeland is de enige provincie in Nederland waar Zeeuwse kreeften met een unieke DNA-structuur worden gevangen. Na 25 jaar werd traditiegetrouw de eerste Zeeuwse kreeft weer in Zierikzee aan wal gebracht. Zierikzee is de bakermat van de Oosterscheldekreeft. De meeste Zeeuwse kreeftenvissers komen van Schouwen-Duiveland, een voormalig eiland dat ingeklemd ligt tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer – de gebieden waar de meeste Oosterscheldekreeften vandaan komen. De verwachte kiloprijs van de Zeeuwse kreeft zal tussen de 60 en 70 euro zijn. Mede het gevolg dat de aanvoer vanuit de Oosterschelde minder zal zijn.
(Foto's Roos Geelhoed)